BLOG – Xavier Oñate

Amaxofobia: Por a conduir


En la societat que idolatra l’automòbil, a un tres per cent dels espanyols majors de divuit anys, la idea de posar-se al volant els paralitza. Aquesta por a conduir es coneix com amaxofobia i afecta, en els seus diferents graus, a un de cada tres conductors, segons un estudi específic publicat per l’Institut Mapfre de seguretat vial.

Les conclusions de l’estudi exposen que aquesta limitació té el doble d’incidència entre les dones que entre els homes. Dos de cada tres enquestats que van admitir pors eren dones. D’entre qui reconeix patir alguna por quan condueix, el divuit per cent adment patir una por paralitzant de pensar que ha de conduir un cotxe. És a dir, tenen carnet pero la por a conduir és tant gran que no ho fan mai. Per al vuitanta-dos per cent restant, les pors a conduir són circumstancials, és a dir, por a conduir de nit, quan hi ha molt trànsit, llocs que no són familiars, entre d’altres.

Els factors no incideixen igual en tots els conductors. Al contrari, als homes el que més els preocupa és conduir quan han pres begudes alcohòliques, mentre que a les dones els fa por conduir quan no es troben bé psíquicament. Circular per vies desconegudes provoca angoixa i estrés, però el que més ansietat genera és conduir sota circumnstàncies meteorològiques adverses, especialment entre els homes. Pel que fa a la llum exterior, una majoria d’amaxofòbics admeten tenir seriosos problemes per conduir de nit, i els passa més als homes que a les dones.

És lògic pensar que a qui pateix aquest tipus de limitacions no els agrada portar passatgers, i axí ho corrobora l’estudi, que exposa que el setanta-cinc per cent dels homes i el seixanta-sis per cent de les dones que admeten aquests problemes senten molt malestar quan han de transportar a infants.

Però, al marge de la falta de confiança en sí mateixos, què els preocupa a les persones que tenen por a conduir? Fonamentalment el com condueixen els altres usuaris de la via, tot i també l’haver estat testimonis d’algun accident o haver-lo patit alguna vegada. Quan l’estudi aborda les causes de la por paralitzant, descobreix que entre els homes el que ho provoca és la pérdua de capacitats per conduir, mentre que en les dones és una baixa autoestima.

Article original en castellà de Luis Izquierdo per La Vanguardia

Photo by Peter Fazekas from Pexels

Comparte:

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *