BLOG – Xavier Oñate

La diferència entre l’arrogància i l’autoestima


Potenciar la nostra autoestima quan és baixa és important per a la nostra salut emocional, la nostra felicitat i fins i tot per a la nostra satisfacció en les relacions. Però, què distingeix a les persones que senten confiança i orgull sa, d’aquelles altres que són jactancioses i arrogants?

Guy Winch, psicòleg nord-americà, distingeix entre dos tipus d’orgull. L’orgull genuí sorgeix quan ens sentim bé amb nosaltres mateixos, confiats i productius, i es relaciona amb trets de personalitat socialment desitjables, com ara ser agradable, conscienciat, i emocionalment estable.

L’orgull arrogant tendeix a involucrar l’egoisme i la prepotència, i es relaciona amb trets socialment indesitjables com ser desagradable, agressiu, tenir una baixa o fràgil autoestima i ser propens a la vergonya.

Les persones que busquen millorar la seva autoestima ho fan essencialment per a generar sentiments d’autèntic orgull enlloc d’ orgull arrogant. La bona notícia és que l’orgull autèntic i l’arrogant no estan en el mateix continu, ja que representen dues facetes diferents d’orgull.

Les persones no passen de ser insegures a ser arrogants, llevat que fossin egoistes, egocèntrics i agressius des del principi. En altres paraules, la raó per la qual una persona pot estar segura que no desenvolupi un orgull arrogant és exactament perquè està preocupat de que passi. La seva preocupació indica escrupolositat i agradabilitat, els trets associats amb autèntic orgull, l’orgull no arrogant.

En un estudi recent, els participants van ser capaços de distingir entre mostres de confiança i els estats que s’aconsegueixen a través de l’esforç i les habilitats socialment valorades (esforços que ofereixin un prestigi personal) i l’estatus adquirit a través de la intimidació i l’agressió (de permetre un predomini personal en lloc de prestigi). L’estudi també va trobar que les persones que mostren autèntic orgull eren percebuts com més agradable que els que mostren un orgull arrogant.

En altres paraules, la gent en general pot distingir entre la confiança i les bones intencions, i l’arrogància i les intencions egoistes.

Comparte:

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *