BLOG – Xavier Oñate

Dir adéu des del confinament

,


La pèrdua d’un ésser estimat és una de les experiències més dures que les persones hem d’afrontar. Un dels factors que poden dificultar el procés de dol és el fet de no poder acomiadar-nos.
Davant la situació de confinament són moltes les famílies que estan vivint una situació totalment deshumanitzada: no poder acompanyar al seu ésser estimat ni en la malaltia, ni en el moment de la mort, ni en el seu comiat.

El comiat és un moment que ens permet celebrar i homenatjar la vida del nostre ésser estimat, posar en valor tot allò que ens ha donat i compartir l’empremta que ha deixat en nosaltres, és també un moment per poder expressar-li tot allò que necessitem i, per descomptat, per poder començar a dir adéu. Atès que estem vivint una situació d’excepcionalitat i això ens obliga a pensar noves maneres de funcionar, podem plantejar-nos com volem viure aquest moment de pèrdua sabent que podem decidir fer algun ritual conjunt a casa o viure-ho de manera més íntima, i que qualsevol opció estarà bé.

La Dra. M. Cunill comparteix algunes propostes que us poden ajudar a:

 • Expressar pensaments, emocions i el dolor.
 • Sentir-vos més a prop de la persona que heu perdut.
 • Experimentar de manera profunda el llegat que ha deixat a les vostres vides.
 • Compartir records amb familiars i amics.
 • Rebre el suport dels altres.

Compartiu el dolor i les vostres necessitats. El primer pas seria poder parlar amb tots el membres de la teva família (inclosos nens i nenes) sobre quines coses necessiteu fer per poder acomiadar-vos des de casa. És important saber que el dol no és igual per a tothom i que cal poder respectar els diferents ritmes, tot entenent que cadascú sentim i expressem les nostres emocions de la millor manera que sabem. A hores d’ara, ens cal ser empàtics i flexibles. El més important és que, tot i les diferències, pugueu mantenir-vos units i decidir fer alguna cosa que sigui significativa per a tothom. El dolor és una mostra d’amor cap a la persona que heu perdut, compartiu-ho i el podreu sostenir millor.

Organitzar a casa un acte de comiat personalitzat. El ritual de comiat és un regal per a la persona que ha mort, per a la família i també per a tu. Podeu crear el vostre propi ritual, ja sigui amb les persones que esteu convivint, o també podeu incloure a altres familiars i amics a través, per exemple, de vídeo conferència. Podeu demanar-los que us enviïn fotos en què apareguin junts o que preparin algun escrit o dibuix perquè puguin participar de manera activa en el comiat.

Altres aspectes que podeu contemplar:

 • Preparar un altar o taula memorial. Us ajudarà a sentir-vos més a prop de la persona que heu perdut. Podeu triar un espai especial de casa i preparar un altar amb fotografies i objectes significatius. Podeu decorar-la pensant en les coses que li agradaven al vostre ésser estimat. Així podreu disposar d’un lloc on connectar amb ell/a i expressar-li el que sentiu. Fins i tot pot ser lloc perfecte on els més petits de la casa puguin deixar els seus dibuixos o les seves manualitats com a mostra d’afecte.
 • Escriu un text, un homenatge: Escriure ens ajuda a expressar el que sentim i mitjançant les paraules podem compartir l’amor i l’agraïment cap al nostre ésser estimat. També podem expressar tot allò que pensem que ens ha quedat pendent de dir o de fer amb ell o ella. A vegades n’hi ha prou amb una sola paraula: Gràcies. Perdona’m. Et perdono. T’estimo. Adéu…
 • Tria una música especial. Podem acompanyar la lectura o l’acte amb música que ens recordi a ell o ella. Pot ser la seva cançó preferida o alguna peça significativa per a vosaltres.
 • Compartir records: Els records ens ajuden a preservar el vincle amb la persona que ha mort. Teniu diferents opcions:
 • Crear un panell o llibre de records. Entre tots podeu fer una revisió del que ha estat la vostra vida amb aquesta persona. Podeu utilitzar una cartolina, paper d’embalar o qualsevol altre suport, fins i tot digital, per enganxar fotos i escriure les anècdotes.
 • La caixa dels records: Oferir la possibilitat que cada membre de la família i amics escriguin un record i poder guardar-los tots en aquesta caixa tan especial. I més endavant, en alguna data significativa podeu obrir la caixa i compartir-los.

Poder realitzar algun acte de comiat, és un moviment intern que no elimina el dolor però ens ajuda a sentir-nos més reconfortats/des.

Quan el temps de confinament acabi podreu decidir si necessiteu organitzar un acte de commemoració públic per celebrar la vida del vostre ésser estimat i rebre el suport i la calidesa de les abraçades de totes aquelles persones que us volen i que la / el trobaran a faltar juntament a vosaltres.

Tot i haver de dir adéu, l’amor que us uneix és per sempre.

Text de la Dra. Mònica Cunill Oliva (Universitat de Girona). La trobareu a facebook: https://www.facebook.com/DoctoraMonicaCunill/

Comparte:

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *